K rozvoji vzdělanosti a krácení dlouhých večerů příjemnou četbou pomáhá obecní knihovna, kterou v roce 1887 založil v místní škole známý spisovatel Viktor Kamil Jeřábek, který tehdy v Silůvkách učil. Od svého založení se knihovna několikrát stěhovala, od roku 1971 je umístěna v samostatné budově bývalého holičství na Nádražní ulici. Webové stránky knihovny – https://www.siluvky.knihovna.cz

Půjčovní doba

od 1.1.2023 změna půjčovní doby pátek 14 – 18 h.

Již několikátý rok navštěvují každý měsíc žáci naší školy knihovnu, kde si prohlížejí knihy, paní učitelka jim čte různé zajímavé příběhy. Děti si hlavně půjčují knihy o zvířatech a jejich přátelích. Máme velmi dobrou spolupráci s družinářkou z naší školy.

Z podnětu ministerstva kultury se ve všech knihovnách v naší republice dávají knihy do databáze v počítači. V silůvské knihovně nám tyto seznamy zadala do počítače paní Jana Veselá. V současné době si již naši čtenáři mohou vybírat knihy ze seznamu na internetu. Mohou tak snadněji najít vybraný titul a zjistit jestli je zrovna kniha půjčená nebo volná. Současně bude možná i objednávka knih přes internet.

Silůvské knihovna nabízí v současné době 4412 knih. Máme i několik druhů časopisů. Knihovnu navštěvuje 57 čtenářů, dětských čtenářů do 15 let je 18.